Quantcast
Channel: Sergiu Praporşcic – VOXPUBLIKA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

De ce Vladimir Filat vrea alegeri parlamentare anticipate

$
0
0
Pasărea pre limba ei piere sau cântecul de lebădă al lui Filat

Pasărea pre limba ei piere, iar premierul Filat – pentru că a distrus coaliţia de guvernământ care l-a instalat în funcţie. Dacă PLDM nu ieşea cu declaraţia nărăvaşă din 13 februarie 2013, prin care a denunţat acordul de constituire a AIE 2, Filat stătea şi astăzi comod în fotoliul său, administrând în linişte afaceri bănoase, cum ar fi contrabanda cu ţigări, licenţierea a fost felul de activităţi economice, comerciale şi altele. Chir şi deputaţii PLDM, în persoana lui Valeriu Ghileţchi, au recunoscut deschis, de la tribuna Parlamentului, că demiterea Guvernului este o consecinţă a denunţării acordului de constituire a AIE.

Vladimir Filat insistă însă că motivul real al demiterii sale ar fi altul şi anume războiul pe care îl poartă cu Vladimir Plahotniuc. După şedinţa Parlamentului, la care i s-a acordat vot de neîncredere, Filat a făcut următoarea declaraţie: „Să nu creadă cineva că motivul din care PD a votat pentru demiterea Guvernului este neimplementarea programului (de guvernare – n.n.). Motivul real al votului de astăzi este că am spus lucrurilor pe nume, când am spus că în Republica Moldova avem instituită o putere paralelă ilegală, de un personaj care controlează instituțiile economice și de stat. Motivul de bază al votului de astăzi este că Plahotniuc a fost demis din prezidiul Parlamentului”, a declarat premierul.

Vedem că Filat recunoaşte deschis că Executivul nu a implementat programul de guvernare. Şi pentru toată lumea este clar că raportul privind activitatea Guvernului, pe care premierul l-a prezentat în faţa Parlamentului, este unul făcut în stil brejnevist, declarativist, fantezist. Reformele cu care se laudă Filat sunt virtuale, sunt doar pe hârtie. Deci, liderul PLDM acceptă faptul că guvernarea lui a constituit un eşec, un dezastru. Şi dacă este aşa, de ce deputaţii PD, dar şi toţi ceilalţi, să nu dea jos un astfel de guvern? A, Filat ne spune, şi bineînţeles că are dreptate, că deputaţii PD au acordat vot de blam Guvernului şi deoarece Vladimir Plahotniuc a fost demis din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Asta da, dar nu văd care e problema. Dacă deputaţii PD, supăraţi pe liberal-democraţi pentru că l-au demis pe Plahotniuc, ar fi demis un guvern eficient, unul care, cu adevărat, implementează reformele, atunci am spune şi noi, ca şi Filat, că Partidul Democrat a recurs la o vendetă politică, „punând în pericol reformele şi parcursul european al Republicii Moldova”. Dar aşa nu putem spune decât că democraţii, alături de comunişti, de socialişti şi de Mihai Godea, au demis un guvern corupt şi ineficient, vot care a fost provocat, într-o anumită măsură, şi de supărarea democraţilor pentru debarcarea lui Plahotniuc din prezidiul Parlamentului. Aşa cum şi Filat este supărat pe deputaţii PD pentru că l-au demis pe el şi are de gând să-i demită, la rândul lui, pe miniştri lui Lupu.
Foarte bine, domnilor, aşa să fie, bine că ţara a scăpat de un guvern corupt şi ineficient!

Filat din nou prim-ministru? sau de ce nu te poţi scălda de două ori în apa aceluiaşi râu

Tot după votul de marţi din Parlament, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că formaţiunea sa nu va accepta o altă candidatură la funcţia de prim-ministru decât tot pe cea a lui Filat. Adică, după ce a fost dat afară de rău, să fie luat de bun? Şi cum ar putea PLDM să insiste asupra candidaturii lui Filat, dacă Parlamentul este nemulţumit de prestanţa acestuia?

Singura soluţie – fără revoluţie

Există vreo soluţie pentru a merge înainte? Cred că da. Singura soluţie reală pentru situaţia creată este un guvern de tehnocraţi, care s-ar bucura de încrederea tuturor celor trei foste componente ale AIE, şi poate chiar şi a deputaţilor socialişti şi a celor neafiliaţi. Un guvern cu participarea comuniştilor este imposibil pentru că deputaţii lui Voronin nu vor dori să se compromită într-o guvernare instabilă, care nu are cum să înregistreze mari succese doar într-o jumătate de mandat. Comuniştii vor să intre pe cal alb în alegeri, aşa că ei nu vor discuta nici cu Lupu, nici cu Filat posibilitatea constituirii unei alianţe parlamentare sau susţinerii unui guvern minoritar.
Dacă una dintre cele trei foste componente ale AIE nu va consimţi la constituirea unui guvern de tehnocraţi, atunci se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Şi partidul care nu-şi va da votul pentru acel guvern de tehnocraţi va fi partidul care a declanşat, care îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate. Şi acest partid va fi, în opinia mea, PLDM. De ce? Nu pentru că ar avea mari şanse în alegeri, nu pentru că ar fi cel mai bine plasat. Nu, scandalul interceptărilor telefonice a şifonat rău imaginea PLDM, aşa cum cazul tragic din Pădurea Domnească a şifonat imaginea PD. Pur şi simplu, dacă nu se intră urgent în alegeri, organele de control şi anchetă se vor ocupa de dosarele penale în care figurează şi Filat şi acesta are toate şansele să înfunde puşcăria. În cazul instalării unui guvern de tehnocraţi, Filat nu va dispune nici de imunitate parlamentară, căci nu este deputat, dar nici nu va putea să se eschiveze anchetei, utilizând pârghiile pe care le pune în aplicare astăzi din poziţia de prim-ministru. Iar păcatele lui sunt multe şi grele. Şi asta indiferent de faptul dacă Plahotnuc este sau nu este supărat pe Filat. Dar, mai ales, în situaţia în care Plahotniuc este supărat şi nu doar el. Mai sunt şi alţii: Ghimpu, Voronin, Dodon, Godea.

Articolul De ce Vladimir Filat vrea alegeri parlamentare anticipate apare prima dată în VOXPUBLIKA.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

Latest Images